Kek Guna Biskut Marie
Sejukkan dulu kek batik anda pada suhu bilik. Kang tak jadi kek korang haa tak tauu la.
Resipi kek batik kali ini berbeza kerana tidak menggunakan biskut marie sebaliknya gunakan cream cracker.
. Hanya Guna 3 Bahan Sahaja. Memang sedap pencuci mulut ni. Tekan-tekan adunan biskut marie sehingga rata.
Stir until its thick. Boleh lapikkan menggunakan plastik bekas biskut marie tersebut. Patahkan sedikit jika ada ruang kosong.
2 biji telur gred A. 12 cawan susu pekat manis. Resepi asal kek batik sedap yang dikongsikan oleh Puan Radin Farisha di Facebook.
Susun biskut Marie satu persatu diatas lapisan koko. 2 sudu besar serbuk koko. Saya lapikkan guna plastik bekas biskut marie tu.
Hihi then baru masukkan ke dalam peti sejuk supaya kek menyejuk dan mengeras. Tadi kan masak atas api. 3 sb serbuk koko.
Serbuk agar-agar 10gm saya guna cap bunga raya 2 12 cawan air. Intermittent arrangement of Maries cookie layers and chocolate mix until the end. Lihat juga resipi-resipi untuk Puding Batik Biskut Marie.
Masak guna api sederhana perlahan sentiasa kacau. Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. Malah ia tidak menggunakan telur namun penggunaan esen vanilla sekadar untuk mewangikan kek.
Cara Cuci Kain Lap Dapur Supaya Lebih Bersih. 1Alaskan loyang dengan plastik biarkan plastik melebihi loyang supaya senang nak keluarkan kek bila dah sejuk. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan.
Lebihkan kiri dan kanan supaya ia mudah nak ditarik keluar nanti. Bahan yang diperlukan juga mudah diperolehi dan tak renyah membuatnya. So sejukkan dulu la.
Menanti anda dengan senyumanhaha. Heat the butter in the pot and on medium fire until it melts. KEK BATIK BISKUT MARIE.
Setelah cair masukkan susu milo sedikit demi sediki gaul hingga sebati masukkan juga serbuk koko. 171 resipi yang mudah dan sedap untuk biskut marie daripada komuniti memasak terbesar di dunia. 12 cawan susu pekat kalau tak nak manis guna 14 cawan 12 cawan tepung kastard.
200 gram biskut marie dipatah2 125 gram mentega. Bila dah mendidih masukkan biskut marie yang dipatah-patah tadi. Kacau dalam 2- 3 minit bagi sebati saya suka kek batik yang lembab jadi saya biarkan kuah coklat tu kering sikit pada biskut.
Bila dah sebati dan mendidih masukkan telur dan kacau lagi hingga sebati. Biarkan coklat dan biskut marie itu membentuk bonding yang kukuh dalam peti. Jom kita ikuti resepi puding biskut marie yang nampak macam kek batik tapi tekstur puding.
Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti. Resipi mat ambik dari blog kak ummi kuantan yang comel tu di sini. Tuang biskut marie dalam loyang 10 inci.
Bahan A 2 pek biskut Marie 300g 250g Buttercup 1 tin susu pekat 1 cawan air masak 6 sudu besar serbuk koko 14 sudu besar milo Telur 2 biji. RESEPI KEK BATIK BISKUT MARIE. Resepi kek batik ini telah dikongsi oleh Nor Erma Nazlin perkongsian resepi yang sangat mudah dan sedap dapat memberi idea kepada ibu-ibu untuk menyediakan snek untuk anak-anak nanti.
Berbalik pada resipi kek batik biskut marie ni. Patahkan biskut marie ni menjadi 4 bahagianlau tak punsuka korang lah nak patah. Jangan panas-panas terus masukkan dalam peti sejuk.
Sekali pandang nampak macam kek batik tapi rupanya Puding Biskut Marie. Tuangkan adunan koko selapis lagi dan susun biskut Marie seperti langlah pertama tadiUlang proses hingga habis. Kek batik ini bukan sahaja sedap dihidangkan sebagai minum petang malah sesuai juga untuk dijadikan kek birthday.
Tapi seperti biasalah mat dah derhakakan sikit jangan tatau bukan apa mat buat 12 dari resipi asal dan guna bahan yang ada di rumah seperti pernah mat cerita dalam N3 lepas memasak ni perlukan kreativiti walaupun pada tahap minima lagi. Resepi Kek Batik Marie Chocolate Ganache. Mul guna half2 jelau korang letak semuainsyaAllahcukup sebulankencing manis.
12 cawan susu pekat kalau tak nak manis 14 cawan 12 cawan tepung kastard. Bahan B Toppingchoc ganache 1 cawan Whipping cream Anchor UHT 100 gram Chocolate compound 100 gram Dark Chocolate 1 sudu besar butter. KEK BATIK BISKUT MARIE assalammualaikum dan salam sejahtera.
Bahan-bahan Kek batik biskut marie. Resipi Kek Buah Paling Mudah. Anak² ni mnt btl dgn kek batiksbb senang n mudah nk dpt bahan so ibu buatkan lagisejak pkp ni dh 4kali kot buatcpt beno abis nyer x.
Lapik loyang dengan plastik atau guna loyang yang terbuka bawahnya. 1 cawan susu segar susu cair. Kaedah penyediaan Resepi Kek Batik Biskut Marie Coklat Sedap.
Add Milo powder condensed milk and cocoa powder. Lebihkan kiri kanan supaya mudah untuk tarik keluar. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong.
Kalau anda dah biasa makan kek batik teksturnya boleh tahan keras kan. Tuangkan biskut marie ke dalam loyang berukuran 10 inci lapik poyang dengan plastik atau guna loyang yang terbuka di bawahnya. Kemudian setelah semuanya sebati langkah seterusnya adalah dengan memasukkan serbuk koko dan sesudu kecil serbuk nescafe ke dalam kuali.
Untuk Langkah pertama sekali cairkan mentega dalam kualikemudian tuangkan susu pekat telur 4 biji yang telah dipecahkan dan dihancurkan. Arrange Maries biscuits in brass then spoon the chocolate mix and apply evenly as the top layer. Cairkan butter alam kuali dengan mengggunakan api kecil.
1 sudu teh esen vanilla. Kek Batik Biscoff yang Melting biskut biscoff kalau takde nak kurangkan bajet guna 300 gram biskut marie.
Pin On Makanan Malaysia Resipi
Comments
Post a Comment